Ateistenes dag 2023

Torsdag 23. mars, 17:30-18:30, på Kulturhuset i Oslo.

Les kronikk i VG av Mahmoud Farahmand (stortingsrepresentant Høyre), Christian Lomsdalen (styreleder i Human-Etisk Forbund) og Morten Guldberg (grunnlegger av Tankesmien Dømmekraft) her.

16. september 2022 startet det som utviklet seg til å bli omfattende offentlige protester mot de religiøse styresmaktene i Iran. De hadde sitt utspring i dødsfallet til Mahsa Amini, som mistet livet etter å ha blitt arrestert for å ha brukt hijaben på feilaktig måte.

De iranske myndighetene har slått hardt ned på protestene, og i løpet av den korte tiden de har pågått har nesten 20 000 blitt arrestert, og nærmere 500 mistet livet. 64 av den mindreårige. Flere av de som har blitt drept har blitt hengt etter rettssaker som knapt gjør seg verdige til navnet, anklaget for å ha begått «krigføring mot gud».

Arrangørene, Human-Etisk Forbund og Tankesmien Dømmekraft, står sammen med de modige demonstrantene, som risikerer livet i kampen mot et religiøst regime. En kamp de kjemper for friheter vi som lever i sekulære land kan ta for gitt. Vi dedikerer Ateistenes dag 2023 til deres sak.

Iran fremstår som et av de grelleste bildene på hva som kan skje med et samfunn dersom konservativ, patriarkalsk religion tar kontroll over statsapparatet. Men for andre er det ikke et eksempel til skrekk og advarsel, men tvert imot til etterfølgelse. I noen av verdens største og mest innflytelsesrike land, som USA og Russland, er det sterke krefter som arbeider nettopp for at deres tro skal få større innflytelse på hvordan landet skal styres. Ofte koblet sammen med en ekskluderende og destruktiv nasjonalisme.

Konsekvensene kommer til syne i alt fra måten kvinners rettigheter forsøkes innskrenket i abortdebatten i USA, til Russlands hardhendte undertrykkelse av homofile og transpersoner. Også den brutale og uprovoserte krigen mot Ukraina forsøkes delvis legitimert av religiøse hensyn.

Under denne markeringen av Ateistenes dag ønsker vi ikke bare å vise støtte til de iranske frihetskjemperne, men også advare mot alle de andre nasjonene hvor radikale religiøse aktører forsøker å påtvinge storsamfunnet sine leveregler.

Event for arrangementet på Facebook finner man her.

Kveldens hovedtaler blir Stortingsrepresentant for Høyre, Mahmoud Farahmand, og programmet utfylles av Aleksandra Weder Sawicka og Even Gran.

Mahmoud Farahmand, Stortingsrepresentant for Høyre.
Aleksandra Weder Sawicka. Initiativtager til aksjonen for innsamling av nødprevensjon til ukrainske flyktningekvinner i Polen, som hun fikk Humanistprisen 2022 for.
Even Gran. Seniorrådgiver i Human-Etisk Forbund og forfatter av bøkene “One Nation – UNDER GOD! Sekulære amerikaneres kamp for å opprettholde skillet mellom stat og kirke” og “Hedningsamfunnets historie. Et halvt århundre med rabalder”.