Categories
Anmeldelse

Lovbefalt mord – høyaktuell innertier

Organisert vaksinemotstand oppstod ikke med koronapandemien, ei heller Andrew Wakefields forskninsgjuks. Beskyldninger om farlig smitte via vaksiner og skjult agenda er heller ikke nytt.

Nils Nordberg presenterer podcasten Nervøse tider som en «dokumentearserie om politikk, religion og kriminalitet i norsk førkrigstid. Han fortsetter: Uforsonlige klassekonflikter, intense troskamper, spektakulære forbrytelser og pompøse personligheter. Ja, Norge av i går kan for oss virke både fremmed og eksotisk. Men, er forskjellene fra i dag så store? Lever ikke også vi i nervøse tider?»

Sammen med blant andre Terje Emberland og Torstein Arisholm nøster han i vår bisarre, nære fortid. Lovbefalt Mord er navnet på podcastens to siste episoder.

Så tidlig som i 1911 holdt vaksinemotstanderen Ole Olvik folkemøte mot koppevaksinen. Bakteppet var den store koppeepidemien som rammet hovedstaden i årene 1908-1909. Takket være vaksine ble epidemien ble stoppet. Allerede i 1885 hadde den tyske legen og forskeren Robert Koch oppdaget at det var tuberkelbakterien som fremkalte tuberkolose. Like faktaresistent som mange av dagens vaksineskeptikere agiterte Olvik likevel for at det var koppevaksinen som spredte den fryktede tuberkolosen. Og fikk et overraskende gehør for dette, tross datidens avisers begeistring for vaksiner og deres betydning for folkehelsen.

Den gamle fotografen hadde etter et opphold hos den katolske presten Sebastian Kneipp (-han med brødet, ja!) blitt overbevist om at det var livsstil og såkalt naturmedisin som skulle stoppe de mange epidemiene av smittsomme sykdommer. På grunnlag av en heller alternativ fysiologisk forståelse (-Olvik hevdet blant annet at hud likesom lungene opptok oksygen fra luften), stiftet han Furuly Helseheim på Stord. Talløse brudd på den gamle kvakksalverloven og stadig klammeri med rettsvesenet var intet hinder for Olvik. Han forordnet ikke bare vegetarisk kosthold og frisk luft, men også ymse klutomslag, klyster og røde gardiner (!) som medisin mot assorterte lidelser. Endog seksualiteten, i særdeleshet den kvinnelige, mente han å kunne tilby botemidler mot. Ikke helt ulikt en kjent nåtidig sjaman.

Med basis i okkult kunnskap fra et åndelig brorskap av tibetanske mestere på astralplanet stiftet Olvik i tillegg en teosofisk losje. I Leirvik.

Gjengen bak Nervøse tider har kastet et stykke indrefilet oppi den store lapskausen av podcaster. Dette er gjennomført brilliant. De har virkelig skutt blink i sitt forsøk på å grave frem ukjente historier med en påfallende relevans for samtiden. De har funnet dyktige fagfolk med stor evne til å fremstille stoffet begripelig og slagferdig. Fortellerstemmene er behagelige, og dramatiseringene morsomme.

Sluttproduktet er en blanding av dokumentar og radioteater, og fungerer til overmål bra for både større barn og voksne. Dette er særdeles velprodusert, interessant og underholdende. Innertieren av en
lytteropplevelse finner du her, del 1 og del 2.

(Spoilert alert! Klutomslag og klyster skulle vise seg ineffektivt mot smittsomme bakterier. Ole Olvik døde i 1924. Av tuberkolose.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *