Categories
Dømmekraft tester

Dømmekraft tester: Homeopati

Hva skjer om man tømmer et fullt glass (homeopatiske) sovepiller og går på fest?

Ifølge Norske Homeopaters Landsforbund er behandlingsprinsippet deres at likt kurerer likt. På sine nettsider skriver de at et stoff som kan fremkalle symptomer hos frisk, kan fjerne de samme symptomer hos en pasient som har de. Ett eksempel er at tårer og snue renner når en skjærer opp løk. Dette er symptom som mange med allergi har. Allium cepa (løk) som homeopatisk medisin er ofte til hjelp for en allergiker. En homeopat ser på pasientens symptomer som kroppens rop om hjelp. Ved å gi ett preparat som har disse symptomene, støtter en kroppen i denne prosessen mot sykdom. Preparatet stimulerer kroppens egne legende krefter slik vi ser det.

Undertegnede har iblant et anstrengt forhold til Jon Blund, og burde etter denne tankegangen således sett etter løsningen i bunnen av kaffekoppen. Så enkelt er det dessverre ikke. Familiens store helseleksikon forklarer nemlig at virkestoffet i homeopatiske preparater må fortynnes gjentatte ganger. Rent konkret gjøres dette ved at én del virkestoff ristes ut med 99 deler vann. Denne ferdige blandingen klassifiseres som 1C. For å styrke effekten blandes deretter én del av denne ferdigblandingen videre med 99 deler vann. Da får man 2C.

Leksikonet påpeker at når prosessen avsluttes, er fortynningen kommet så langt at hver pille som lages inneholder bare noen få, eller ingen molekyler av virkestoffet. Homeopatene hevder at jo mer fortynnet stoffet er, jo sterkere blir det.

Undertegnede satset på sterk effekt, og ville klinke til med et preparat hvor denne utblandingsprosedyren hadde blitt gjort hele 200 ganger, altså C200. Løsningen ble å betale 219,- kroner til et apotek for en liten plastsylinder inneholdende noen få, eller ingen (?) molekyler arabica kaffebønner. Den legende miksturen hadde åpenbart blitt tilsatt noen bittesmå sukkerkuler.

Slik gikk det:

Klokken 17:25 styrtet jeg hele innholdet i sylinderen. Sukkeret knaste høyt i tennene mine, og fikk følge av en liten slurk vann. Deretter dro jeg på fest på en seilbåt. Nå var det bare å vente på at effekten skulle slå inn!

For ordens skyld:

Som autorisert prøvekanin for Dømmekraft må man være pinlig nøyaktig, og eliminere alle potensielle feilkilder. Det understrekes derfor at jeg ikke inntok en dråpe alkohol- eller koffeinholdig drikke hele dette døgnet.

Klokken 19:56 var det mat og god stemning ombord, og ingen Jon Blund i sikte.

Den gode stemningen vedvarte turen gjennom. Klokken 22:39 var månen full, men undertegnede edru. Og lys våken.

Så da var det bare å dra hjem og vente på at de eventuelle kaffebønnemolekylene i magen skulle sende meg til drømmeland.

Klokken 00:16 hadde molekylene fortsatt ikke begynt å røre på seg, men jeg fikk i det minste glede av den vakre nattehimmelen.

Klokken 04:10 hadde solen stått opp og fuglene kvitret. Endelig følte jeg en viss dragning mot seng!

Klokken 05:55 lå jeg i sengen og hadde stirret i taket halvannen time. Jeg hadde døgnet. All verdens fortynning av kaffebønner hadde ikke hjulpet, og jeg synes egentlig det er helt greit å sova bort sumarnatta. Av erfaring fungerer antihistaminer ikke bare mot høysnue, det gir meg også en god natts søvn. Nå fikk nok være nok! Jeg stod opp og fikk i meg en pille som rustet meg mot både gresspollen og søvnløshet. Etterhvert dukket Jon Blund likevel opp.

Så svaret på spørsmålet innledningsvis er: Ingenting. Styrter man et glass homeopatiske sovepiller, skjer absolutt ingenting. Dømmekraft kan ikke anbefale homeopati.

*

P.S! Dersom noen av mine skeptiske lesere skulle innvende at jeg med denne testen hopper etter Wirkola, så har de helt rett i det. I dette tilfellet heter «Wirkola» selvsagt James Randi, og jeg skylder ham stor takknemlighet. Fred over hans minne.

4 replies on “Dømmekraft tester: Homeopati”

Alle med litt kritisk sans, forstår at homøopati bare er humbug og tull.
Det sier seg nesten helt selv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *