Categories
Dømmekraft tester

Dømmekraft tester: Tantra

Oslo Tantrafestival går av stabelen 23 – 25. juni, og Dømmekrafts reporter i felten kjøpte dagspass til fredagen.

Vi betalte 2.050,- for et dagspass inkludert mat. Betalingsmottaker viste seg å være Foreningen for privatpraktiserende sexologer. Vi fikk vi tilsendt et program og en liste over ting man skulle ta med, herunder:
Drikkeflaske
Yogamatte
Massasjeolje
Komfortable klær for yoga, dans og øvelser
Sexy klær og undertøy for å skape en ekstra pirrende stemning

Undertegnede har aldri helt skjønt hva tantra egentlig er. Gym? Sex? Spiritualitet? Pakkelisten gjorde ikke forvirringen noe mindre. Heller ikke forklaringen på tantrafestivalens nettside:
Det er mange retninger og ulik praktisering av tantra. Og det er jo mangfoldet som gjør tantra så rikt, fint og spennende.
De fleste kan enes om at tantra inneholder søken etter noe av dette: spiritualitet, mindfulness, bevissthet, kjærlighet, sex, berøring, sanselighet, egen kraft, egen kjærlighet, selvutvikling, intimitet, energi, meditasjon, livsglede, pust og pusteteknikker, .
Det handler om en livsstil, en holdning og en bevissthet. Kort sagt kan man si at:
Tantra er ikke hva du gjør, men hvordan du gjør det.

Javel, ja.

Valgets kval

For sikkerhets skyld kledde jeg meg i luftig silke, men pakket treningsklær og håndkle i sekken. Deretter bar det rett til Steinerhøyskolens lokaler på Frogner for fellesmøte med sang og dans! Sitar og gitar, indiske trommer og maracas. Folk i alle aldre, påfallende mange veltrente og solbrune.  Treningstøy og flagrende gevanter om en annen. Stort internasjonalt innslag, så kommunikasjon på engelsk. Vi fikk presentert reglene: Nulltoleranse for alkohol. Respekt for andres grenser. Det var tillatt å la klærne falle, men trusene måtte bli værende på. Ikke lov å gå toppløs utenfor området av hensyn til frognerfolket.

Dømmekrafts utsendte ved godt mot!

Orgasmic breathing and sexual magic

De forskjellige lærerne presenterte kveldens workshops. I år hadde det blitt noe flere mannlige enn kvinnelige deltakere. Herremannen som holdt workshop i japansk bonding («shibari») foreslo derfor dette som en unik mulighet til å oppleve litt «male bonding». Bokstavelig talt. Undertegnede var ikke så interessert i bonding, hverken male eller på annet vis, og valgte heller «Orgasmic breathing and sexual magic».

Her satt deltakerne som tente lys i lotusstilling på mattene sine, og fikk streng beskjed om å pusse nesene ordentlig. -Ikke vær sjenert eller hold igjen! Få det ut! Papir ble delt ut og nesene vrengt. Her skulle det pustes! Og vi pustet. Liggende, sittende, stående. Med hendene vekselvis på hjertet, magen og genitaliene. Med og uten lyd. Kort pause, og så en litt komplisert forelesning om seksualmagien i dette. Det ble snakket om feminin og maskulin energi, spenninger, følelser som skulle kanaliseres ut i det limbiske system. Slik terminologi er nok litt uvant for oss i Dømmekraft. Jeg innbiller meg likevel å ha fattet essensen i det den sprudlende lærerinnen prøvde å formidle: Sex er best med lave skuldre. Det er det vanskelig å være uenig i, men jeg ville nok formidlet budskapet med litt færre ord og mye mindre pust.

Tantramote

Det ble i løpet av dagen servert middag, en vegetarisk gryterett, og satt av tid til mingling. Det var veldig god stemning, og jeg traff hyggelig mennesker fra forskjellige hjørner av verden. Man kunne få kjøpt klær i spenstige farger, og bøker med enda spenstigere innhold. Jeg syntes nok det var hyggeligere å prate med de andre deltakerne.

Tantralitteratur

Sacred Magic Lovemaking Rituals

Workshopen Sacred Magic Lovemaking Rituals fant sted på et glohett loftsrom. Den rettet seg mot både par og single. Hadde man ingen partner, kunne man finne en på stedet. Det ble understreket at det var helt i orden å finne en av samme kjønn, og det var like i orden å si nei. Nei ble faktisk respektert med et høflig smil og bukk, og det dannet seg også enkelte likekjønnede par. Jungle house-musikk på høyttalerne og mer dans. Deretter øvelser som visstnok skulle behandle de forskjellige chakraene. Jeg ble instruert til å stå rygg til rygg med en trivelig, dog ganske lang mann. Vi skulle holde hverandre fast i armene mens vi bøyde oss fremover hver til vår side. Grunnet de fysiske ulikhetene holdt jeg konstant på å lette fra gulvet og havne som en slags overdimensjonert ryggsekk på ryggen hans. Han tok det sporty, men jeg holdt på å le meg fillete. Hva dette har å gjøre med sacred magic lovemaking er veldig uklart for meg. Men gøy var det!

Ny runde med jungle house, og ny partner. Også denne mye høyere enn meg. Igjen en litt innviklet øvelse hvor jeg slet med å holde balansen fordi min mannlige motpart var fysisk overlegen. Også dette endte i latter, tross en litt bekymret mine fra den omsorgsfulle gentleman.

Vi holdt på med slike øvelser en stund, og det ble varmere og varmere i rommet. Deltakerne begynte å kaste tøyet, og mange satt til slutt i undertøyet. Lærerne innledet da den siste øvelsen som skulle være en slags meditasjon som henvendte seg til de forskjellige chakraene. (Voldsomt mye snakk om chakra, og jeg aner fortsatt ikke hva det er.) De som hadde dannet par skulle da sitte omslynget på et litt intrikat vis, lukke øynene, puste i takt og bevege seg i sirkel. Undertegnede foretrakk å være alene, og fikk da henvist en plass ved et slags alter i enden av rommet. Jeg fikk forklart at jeg kunne «connecte» med flammen i stearinlyset der. Hvordan man skal kunne knytte seg til en flamme er meg helt ubegripelig. Det betyr på ingen måte at det var utrivelig der. Musikken var topp, og det er finnes absolutt verre ting enn å slappe av på myke puter og høre musikk.

Da klokken nærmet seg midnatt var det slutt. De omslyngede parene fikk slippe hverandre, skjønt det ærlig talt så ut som om mange av dem ikke var spesielt interessert i det.

*

I Dømmekraft liker vi å komme med en klar anbefaling eller fraråding. Det er vanskelig i dette tilfellet. Jeg ble ikke så veldig mye klokere. Kanskje den beste konklusjonen er at det trengs mer forskning?

Teori og praksis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *