Categories
Skråblikk

Rapport fra Galtvort

Undertegnede har kjent rektor på Steinerskolen siden han selv drasset rundt på fiolin sammen med skolesekken. Han har altså en årrekke holdt ut spydigheter og spit på egen bekostning. Nå hadde han imidlertid fått nok, og rett og slett kalt meg inn på rektors kontor. Skjønt, han insisterer på at han ikke er rektor.

Vi har ikke slikt. Dette er et kollegium, og jeg er kun daglig leder.

Han kan si hva han vil. Jeg kjenner igjen en rektor når jeg ser en.

Jeg hadde selvsagt forberedt meg godt, og skulle nå endelig få stilt ham til veggs med kritiske spørsmål.

På hvilken måte er det dere mener månen har reinkarnert seg selv?

Hva er greien med krystallkuler?

Mener dere virkelig at jordkloden er skapt av gnomer fra månen?

Direktøren for det hele glodde forskrekket på meg.

Hva er det du babler om? Hør her; det vi driver med er formidling av europeisk kulturarv. Vi er riktignok kristne, og har vår egen lære med hensyn til enkelte ting. Men disse tingene får elevene finne ut av et annet sted. Vi underviser ikke slikt her. Bli med, så skal du få en omvisning!

Han dro meg avgårde mellom et mylder av ulikeartede bygninger. Noen meget gamle, noen nye. Ulike stilarter og ulik grad av slitasje. Den eneste røde tråden i bygningsmassen synes å være en lett forakt for rette vinkler og symmetri. Vi passerte klasserom. En luftig aula. Kjemisal bygget som tribune. *Eurytmi-rom med rosa vegger. Barnehage med mahogniinteriør og den råeste takstukkaturen jeg har sett. Mine begynnende Galtvort-vibber tiltok i styrke da Humlesnurr viste meg hagebruksrommet hvor elevene pleide stiklingene sine.

Til min ergrelse måtte jeg innrømme at det rett og slett var litt kult. Så i et forsøk på å pense inn på et litt mer kritisk spor igjen brakte jeg opp temaet fotball.

Hva er problemet med fotball? Hvorfor spiller ikke steinerelevene fotball?

Det var ihvertfall det jeg forsøkte å si. Før jeg ble løpt ned av en pjokk i piggsko og fotballtrøye. Rektor flirte og jeg bestemte meg for å legge den ballen død.

Vil du ha en kopp kaffe, kanskje? spurte flirefjeset.

Høh! Det har dere vel ikke!? Har ikke dere bare urtete, da?

De hadde kaffe. Lærerværelset var utstyrt med toppmoderne kaffemaskin med pulvermelk og alt en omnivor med yrkessskolebakgrunn kan ønske seg. Jeg hadde likevel ikke helt tenkt å gi meg.

Hva er dette tøyset med syv års-sykluser, da? Hvis en seksåring er tidlig ute og vil grave seg ned i boklig lærdom, skal dere nekte den, da?

Nei, selvsagt ikke. Men det får de gjøre hjemme. Vi tenker det er fint at barn får være barn. Er du uenig i det?

Nei, jeg er jo i grunnen ikke det.

I glass og ramme på veggen hang et bilde av Rudolf Steiner. Han stirret strengt på meg og kaffekoppen min. Jeg var glad det er Humlesnurr som bestemmer her. Det hadde nok ikke vært like hyggelig å bli kalt inn på teppet hos steinansiktet.


* Eurytmi er en slags pussig dans som involverer gymsokker og gjerne en liten stav til å lage forsøksvis grasiøse bevegelser med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *