Categories
Anmeldelse

Starstruck

Oslo Spektrum huser titt og ofte internasjonale stjerner. Onsdag kveld var intet unntak. Mer uvanlig er det kanskje at stjernen som trakk 3.000 tilhørere var en britisk professor i partikkelfysikk.

Brian Cox er på verdensturné med sitt show Horizons. Publikum hadde på forhånd blitt lovet en spektakulær reise, og svar på de store spørsmålene: Hvordan fungerer tid og rom? Hvorfor eksisterer universet? Hvordan oppstod liv?

Professoren dro publikum gjennom både galakser og milliarder av lysår. Samt noen likninger. Han viste hvordan svarte hull oppstår, og hvordan de virker på tid. Han tok en kjapp gjennomgang av relativitetsteorien, og forklarte deretter Stephen Hawkings oppdagelser. Forsøket på å forklare mange års studier på fem minutter var forsiktig sagt ambisiøst, men jammen også elegant. Publikum fikk servert et storslagens sceneshow, til tonene fra Sibelius og Mahler.

Stjernestøv

Cox avsluttet med et lite dykk ned i ursuppa, og forklarte hvordan dette kunne bli til liv. Og ikke minst, hvorfor det ikke bare er en klisjé at vi alle i bunn og grunn er stjernestøv. -Husk, vi er alle egentlig et mønster av atomer. Atomer som alltid har eksistert. Atomer som nå kan føle og tenke.

Han fortalte hvordan Einstein hadde reagert da han som barn for første gang fikk et kompass og så at nålen på nær magisk vis alltid pekte mot nord. Noe usynlig styrte den. Dette vekket et håp i den unge Einstein. “If you look at nature carefully and you are lucky, you can catch a glimpse of something deeply hidden”. Publikum i Oslo Spektrum var riktig så heldige denne kvelden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *